Sirup z aronie

Na začátku je jistě zapotřebí si říci, co to vlastně aronie /lat. Aronia, angl. Chokeberry / je? Temnoplodec či černý jeřáb je opadavý keř, který patří do čeledi růžovitých. Vzdáleně je aronie dokonce příbuzná hrušním a jeřábům.

Pro nás je však důležité to, že plody aronie jsou jedlé, a navíc obsahují značné množství vitamínů a tříslovin. Což znamená, že jsou přínosem pro lidský organismus. Zralé plody aronie však přitahují hmyz, ptáky i další zvířata, a tak – máte-li tyto keře na zahradě – je zapotřebí sklízet včas, jakmile plody dozrají. Nebo o ně přijdete.

Plná zralost aronie

A jak nám tedy plody aronie prospívají?

Mají dobrý vliv na krevní oběh, snižují krevní tlak a dokáží snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Vitamíny, bioflavonoidy, rutin, vláknina, třísloviny, minerály a stopové prvky jsou přínosné pro naše zdraví a vitalitu. V posledních letech dokonce některé studie ukazují, že látky, izolované z aronie, by mohli mít dobrý efekt při léčbě rakoviny tlustého střeva.

Největší význam mají pro naše tělo pochopitelně čerstvé plody, ale lze je i zavařovat a vyrábět či kupovat marmelády a sirupy. Uskladnit je však můžete i v mrazáku a pak je použít jako každé jiné mražené ovoce.

Jak se plody aronie zpracovávají?

Nejčastěji se z nich vaří džemy nebo sirupy. Kdo takovou možnost nemá, může si tyto produkty, zejména sirup z aronie, zakoupit hotové, a to dokonce v biokvalitě. V e-shopu Koldokol je možné objednat bio sirup v balení 250 ml, 500 ml a v pevné krabici s kohoutkem, o hmotnosti 3 kg.

Plody ke zpracování

Připravte si sirup z aronie doma. Můžete zvolit dva postupy, a sice sirup, vyrobený za studena a sirup vařený.

  • Sirup, vyrobený za studena – 2 litry plodů aronie, 80 g kyseliny citronové, 2 kg cukru.

Umyté plody vložte do čtyřlitrové lahve, přidejte kyselinu a dolijte vodou tak, aby sklenice byla plná. Po dvou dnech scedíte a plody rozmačkáte. Abyste se zbavili zrníček a slupek, přeceďte přes plátno nebo jemné sítko. Poté za studena přimíchejte cukr – na každý litr šťávy dejte 1 kg cukru. Míchejte, až se cukr zcela rozpustí. A protože jde o studenou tekutinu, bude to nějakou dobu trvat. Pak slijte do lahví.

Recept na sirup vařený si představíme někdy příště.