Něco o výlovu kaprů

Tak nám začínají přípravy na ty slavné svátky. No, nám zatím ani tak ne jako rybářům. Ti započali výlovy rybníků, aby vám k večeři dodali vašeho oblíbeného kapra. Kolikpak jich letos skončí na talíři? Podívejme se.
U nás v Česku je největším “lovcem“ Rybářství Třeboň. Mimochodem nejen u nás v ČR, ale v celé Evropě. Počínaje tímto měsícem, tedy říjnem, by rádi vylovili alespoň 2400 tun ryb, hlavně kaprů.
Rybníček po výlovu
A to vše za jeden jediný měsíc. Nu, to se jim to loví, když jim patří přes dvě stě padesát rybníků. Jen z největšího rybníka u nás, z rybníka Rožmberk by mělo být ryb na sto padesát tun. Jak by ne, je to největší rybník na světě a jeho plocha je čtyři sta osmdesát devět hektarů. Aha, plocha, říkáte si, copak kapr žije na ploše? Nu, dobrá, máte pravdu, takže vodní objem je celý šest milionů a něco metrů krychlových vody. Pak už se takovýbyznys dělá skoro sám. 🙂
Ryby po výlov
A ještě něco pro gurmety, maso by mělo být těch nejvyšších kvalit, protože kvůli řece Lužnici se zde ryby nesmějí přikrmovat, ale hlavně se zde vůbec nesmí hnojit.
Výlov Rožmberka je obrovská sláva, to není jako vylovit rybník někde za vesnicí či městem. Není vůbec nic neobvyklého, když se zde sejde kolem padesáti tisíc hostů a traduje se, že se zde výlovu zúčastňoval kdysi i Tomáš Garique Masaryk. Ostatně, rybáři jsou na to připraveni více než dobře a hosté zde mají spoustu dalších atrakcí a jiných vymožeností. Prostě výlov je jeden velký byznys.
Příprava k výlovu
Výlovu samotného se zúčastní přes stovka rybářů, i těch „nedoučených“ ze středních škol. Začíná se většinou brzy, již po sedmé hodině, ale rybáři sem přijíždějí ještě za tmy. Musí se rozdělit úkoly a připravit nádobí. Ne na vaření a jídlo, nádobí se říká těm rybářským potřebám k výlovu.
Po něm už se ryby jen vytřídí, dle druhu a dle váhy a putují do „sádka“. Nu, nakonec ryba končí u vás na talíři. Tedy ne všechny to pozor, ono jde totiž více než šedesát pět procent na vývoz.